Noi locuri de munca create prin finantarea europeana a microintreprinderilor prin POR 2007-2013
Studiul nu a relevat o legatura directa intre finantarea prin POR si cifra de afaceri, insa a identificat o corelatie pozitiva intre valoarea grantului si variatia ocuparii fortei de munca: cu cat finantarea a fost mai mare, cu atat mai multe noi locuri de munca au fost create.
Alte analize cuprinse in studiu arata ca microintreprinderile care au avut acces mai mare la finantare provin din randul celor care au site-uri web, o situatie financiara solida si care apartin de sectorul servicii. Totodata, finantarea prin POR 2007-2013 a asigurat beneficiarilor cresteri la nivelul:
- capacitatii de exploatare a oportunitatilor de piata;
- orientarii strategice si schimbarii domeniului de activitate;
- trecerii de la comercializare la productie;
- calitatii productiei si furnizarii de noi servicii.
Acesta este si primul studiu de impact realizat in Romania pentru un program european la care s-a folosit metoda contrafactuala, metoda recomandata de Comisia Europeana. Metoda presupune compararea, dupa o anumita metodologie, a microintreprinderilor care au beneficiat de finantare prin POR 2007-2013 cu cele care nu au accesat astfel de fonduri europene (non-beneficiari).
Pana la 31 iulie 2015, alte 7 evaluari de impact pentru domenii majore de interventie ale POR 2007-2013 urmeaza sa fie realizate, studiile fiind elaborate de catre consultanti independenti.
Stadiul DMI 4.3 la data de 31 octombrie 2014:
- sume alocate prin POR - 266, 27 milioane euro
- proiecte finalizate - 1576
- locuri de munca nou create - 7200
- tinta POR privind locurile de munca - 3000