Exemple de bune practici ale REGIO în Regiunea Bucuresti-Ilfov
Dl. Victor Bostinaru, membru al Parlamentului European, a deschis conferinta prin oferirea cadrului general al politicii de dezvoltare regionala a Uniunii Europene, subliniind importanta de nivel macro a politicii de coeziune si a Programului Operational Regional in Romania de la aderarea statului pana in prezent, precum si indiscutabila nevoie de continuare a actiunilor de acest tip pentru perioada urmatoare.
Dnul Neculai Ontanu, Primar al Sectorului 2 al Municipiului Bucuresti, a prezentat intr-un mod elocvent si captivant proiecte ale Primariei - atat proiecte finalizate, cat si in curs de implementare - prin date statistice si imagini concludente privind situatia din teren inainte si dupa derularea proiectelor, subliniind imbunatatirea conditiilor de viata ale cetatenilor din zonele respective si cresterea gradului de siguranta si de incredere a cetatenilor.
Dna Maria Grapini, eurodeputat, s-a alaturat vorbitorilor stabiliti pe agenda, sustinand ferm necesitatea activitatilor pe care le au Agentiile pentru Dezvoltare Regionala de la infiintarea lor, cu accent pe sprijinul oferit prin REGIO intreprinderilor mici si mijlocii, care in cele mai multe cazuri nu doar ca s-au salvat de la o posibila disparitie de pe piata, in contextul crizei economice din ultimii ani, dar care au si reusit sa isi imbunatateasca cifra de afaceri, sa creasca numarul de angajati, sa ofere servicii de calitate mai buna sau sa proceseze comenzile intr-un timp mai scurt, in urma unor proiecte de achizitie de echipamente sau utilaje necesare activitatilor specifice derulate, prin axa dedicata a Programului Operational Regional.
Dna Ana-Claudia Tapardel, europarlamentar, avand o experienta consistenta in sistemul administrativ municipal Bucuresti, a intarit dezbaterea despre rolul trecut si viitor pe care il joaca politica de dezvotare regionala prin Agentiile de resort. Discursul s-a axat pe componenta de promovare a patrimoniului local si national, prin imbunatatirea infrastructurii de turism.
Dnul Andi Dulamea, Manager de proiect in cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din sectorul 6 al Municipiului Bucuresti, a prezentat proiectul de reabilitare, modernizare, dezvoltare si echipare a Centrului Social Multifunctional din sector. Raspunzand situatiei deficitare existente, obiectivul principal l-a constituit imbunatatirea infrastructurii sociale si asigurarea unui acces egal al cetatenilor la serviciile specifice, rezultatele se concretizeaza in 290 de copii cu varsta de peste un an care primesc educatia timpurie si ingrijire, peste 6000 de adulti care beneficiaza de consiliere si aproximativ 1920 de parinti inclusi in sedinte de terapie de grup si instruiri gratuite.
Dna Claudia Ionescu, Sef al Departamentului Promovare Regionala si Investitii, a prezentat rolul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala, experienta dobandita in cei 15 ani de activitate, concentrandu-se pe stadiul derularii REGIO in regiunea Bucuresti-Ilfov, amintind totodata cateva proiecte finantate prin acest program, ca exemple ce pot constitui modele de cele mai bune practici.
Dna Simona Curpan, Expert promovare ADRBI, a evidentiat rolul comunicarii in retea pentru asigurarea unei mai bune vizibilitati a REGIO, a asigurarii transparentei si sporirii increderii, atat a reprezentantilor autoritatilor publice locale, cat si a cetatenilor. De asemenea, a amintit impactul asupra parteneriatelor in dezvoltarea de investitii, fiind exemplificate activitatile Retelei de comunicare BI Regio din regiunea Bucuresti-Ilfov.