Regio – un program de succes pentru dezvoltarea urbană - Regio Bucuresti Ilfov

Proiecte

Bucuresti,

Regio – un program de succes pentru dezvoltarea urbană

Agenția pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov a organizat, în data de 9 octombrie 2013, în parteneriat cu Biroul de Reprezentare din Bruxelles al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, conferința "REGIO - un program de succes pentru dezvoltarea urbana".

Evenimentul organizat sub egida "Open days 2013" s-a bucurat de participarea unor  importante persoane publice din Regiunile Nord-Est şi Bucuresti-Ilfov, membri ai Comitetului Regiunilor, Comisiei Europene, instituțiilor romanești prezente in Bruxelles si partenerilor regionali si locali din alte state prezenți in Bruxelles.

Prezentarile au evidentiat importanta si utilitatea programului REGIO in rezolvarea problemelor urgente din infrastructura de transport, sanatate, educatie s iprotectie sociala, cat si pentru cresterea nivelului de trai al cetateanului care se confrunta cu problemele determinate de criza economica actuala.

Au fost prezentate mesaje din partea: dlui Dan Nicula - Director general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti Ilfov si din partea dlui Marian Petrache - presedintele  Consiliului Judetean lfov, care au relevat utilitatea Programului REGIO pentru dezvoltarea Regiunii Bucuresti Ilfov.

La eveniment  au participat ca invitati speciali:

- Dl. Ioan Serpe -  Ministru consilier in cadrul Reprezentantei Romaniei la Brusseles- care a mentionat principalele provocari ce vor  putea aparea in viitoarea perioada de programare 2014-2020 si la care dezvoltarea urbana trebuie sa raspunda printr-o: crestere inteligenta, intergrare sociala, protectia mediului si imbunatatirea mobilitatii si interconectivitatii.

- Dl. Koen Delanghe - manager de program la DG Regio a aratat ca pentru a avea succes in implementarea politicii de coeziune in contextual Strategiei Europa 2020 trebuie sa se puna accentul pe investitii strategice si inteligente in dezvoltarea urbana, iar autoritaritatile publice trebuie sa asigure institutii eficiente si un proces de decizie si management performant si transparent.

- Dna Jelena Velevski Karamatijevic - reprezentanta GIZ a prezentatet etapele care trebuie parcurse pentru a realiza programarea dezvoltarii urbane si a cateva dintre proiectele de dezvoltare in care a fost implicata firma.

- Dna Ana Maria Dobre - reprezentant al Comitetului European a expus principalele aspecte ale Politicii Europene de Coeziune in perioada 2014-2020, accentund importanta celor 11 obiective tematice din Strategia Europa 2020 si a modului cum vor fi monitorizate rezultatele.

Prezentarile sustinute  de catre administratia publica locala prin reprezentantii primariilor din Chitila - dl primar Oprea si din Sectorul 2 al Municipiului Bucuresti - dna Director Angela Toderita au relevat stadiul implementarii Programului REGIO in doua zone importante din cadrul regiunii Bucuresti Ilfov, totodata fiind evidentiate proiecte de succes, cu ar fi:  Reabilitarea Parcului Ion Creanga - din sectorul 2.

Expunerea sustinuta de dl. Director George Oancea -  a subliniat importanta fondurilor REGIO in achizitionarea de echipamente pentru inspectoratele de urgenta din Bucuresti si din judetul llfov atat de necesare pentru siguranta vietii cetatenilor din regiunea Bucuresti Ilfov cat si a celor care o tranziteaza.

Prezentarile sustinute de reprezentantii ADRBI au  evidentat:

- Activitatile desfasurate de catre ADRBI in implementarea programului REGIO - Dna Claudia Ionescu - Se fDepartamentPromovare Regionala si Inovare

- Oportunitatile de investitii in regiunea Bucuresti Ilfov-Dna Simona Curpan - expertDPRI

- Utilitatea REGIO pentru dezvoltarea urbana in regiunea Bucuresti Ilfov - Dna Ana Adumitroaei expert DPRI.

 Evenimentul a subliniat faptul ca Regiunea Bucuresti Ilfov a folosit o importanta parte din alocarea REGIO 2007-2014 si este gata sa faca fata noilor provocari impuse de Strategia Europa 2020 oferind un spatiu propice dezvoltarii economice si un standard de viata ridicat cetatenilor ei.

 

Toate prezentările susținute, precum şi fotografii de la eveniment pot fi accesate pe www.regioadrbi.ro, secţiunea Evenimente. Pe pagina respectivă puteţi găsi şi alte informaţii cu privire la implementarea REGIO în Bucureşti-Ilfov.

Persoană de contact: Claudia Ionescu, purtător de cuvânt Şef Departament Promovare Regională şi Investiţii – ADR BI Tel: +40746 099 952,Email: claudia.ionescu@adrbi.ro; www.regioadrbi.ro Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.