POR 2014-2020 a fost aprobat de Comisia Europeana - Regio Bucuresti Ilfov

Proiecte

POR 2014-2020 a fost aprobat de Comisia Europeana

Marți, 23 iunie a.c., la Bruxelles, a fost semnată decizia Comisiei Europene de adoptare a Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020. Evenimentul a avut loc în prezența doamnei Corina Crețu, comisarul european pentru politica regională, și a doamnei Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice. POR 2014-2020 va continua să finanțeze investiții din perioada 2007-2013: infrastructură socială, de sănătate şi educaţională, IMM-uri, drumuri județene și turism, dar va finanța și noi categorii de proiecte față de programul precedent: reabilitarea termică a clădirilor publice, lucrări de cadastru și centre de transfer tehnologic.


Comisarul european pentru politică regională Corina Crețu a declarat: "Am adoptat astăzi unul dintre cele mai mari programe de investiții din Uniunea Europeană. Acesta va aduce beneficii concrete pentru toți cetățenii României. Prin sprijinirea întreprinderilor mici, prin promovarea mobilității urbane, prin îmbunătățirea conectivității regionale și prin oferirea unui acces mai bun la servicii sociale pentru toți cetățenii, în special pentru cei mai săraci și mai vulnerabili, aceste investiții vor duce la îmbunătățirea semnificativă a vieții românilor. În plus, investițiile în eficiența energetică vor scădea facturile la energie pentru consumatorii casnici și vor proteja mediul. Le doresc românilor să profite la maximum de oportunitățile oferite de acest program".

Ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, Sevil Shhaideh, a adăugat: "Programul Operațional Regional 2014-2020, adoptat astăzi, este programul cu cea mai mare contribuție la dezvoltarea regională a României. Programul prevede alocările financiare pentru cele 11 axe prioritare (plus axa 12 - Asistență Tehnică) în care vor fi investiți în următorii 7 ani cei 8,25 miliarde euro alocați României pentru dezvoltare regională. Din bugetul total, 6,7 miliarde euro reprezintă sprijinul UE, prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Marcăm, practic, începutul unei noi etape în dezvoltarea României".

Programul prevede obiectivele urmărite, domeniile finanțate şi planul de finanțare, care sunt beneficiarii eligibili pentru fiecare axă în parte, mecanismul instituțional, principiile de prioritizare a investiţiilor și instrumentele de lucru. POR 2014-2020 acoperă 9 dintre cele 11 obiective tematice avute în vedere de Politica de Coeziune a Uniunii Europene.

;