25 martie La multi ani, Grecia! - Regio Bucuresti Ilfov

Proiecte

25 martie La multi ani, Grecia!

Astăzi, 25 martie 2016, Grecia sărbătoreşte 195 de ani de la obţinerea independenţei. Cu această ocazie, E.S. Dl. Ambasador Grigorios Vassiloconstandakis a organizat o recepţie în seara de 24 martie la Ambasada Greciei în bijuteria arhitecturală din bulevardul Pache Protopopescu 1-3, Bucureşti. Un reprezentant al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov a fost invitat să participe la acest eveniment, exprimându-ne şi pe această cale recunoştinţa pentru bunele relaţii pe care le construim.

 

Mesajul transmis cu acestă ocazie este disponibil în limba engleză pe site-ul Nine  o' Clock, de unde redăm un rezumat în limba română aici:

 "E.S. Dl. Grigorios Vassiloconstandakis, ambasadorul Greciei la București: «Două țări legate prin istorie, România și Grecia, creează astăzi sinergii pentru un viitor prosper»

Grecia sărbătorește 195 de ani de la izbucnirea Revoluției Naționale pentru Independență împotriva dominației otomane, în data de 25 martie. În România, acest lucru are o valoare deosebită pentru noi, grecii, din moment ce primele lupte eroice ale Revoluției Elene au avut loc aici, la Dragăşani şi Focşani. De cea mai mare importanță, într-adevăr, este faptul că lupta pentru independența greacă a început în Principate, pentru că a fost planificată și susținută de "Eteria Filiki", o asociație patriotică elenă, formată din membri bogaţi şi influenţi ai diasporei. În prezent, există în continuare o comunitate elenă mică, dar încă înfloritoare, contribuind în mod remarcabil la progresul ambelor țări.

Ca rezultat al relațiilor noastre de prietenie de lungă durată și a legăturilor noastre istorice și culturale, cooperarea noastră politică la nivel înalt este în creştere, devenind tot mai puternică. România și Grecia lucrează împreună la nivel bilateral, european, euro-atlantic şi multilateral și, de asemenea, în cadrul multor organizații și inițiative regionale. Uitându-ne înapoi în anii '90, Grecia nu a ezitat să sprijine România în procesul de tranziţie post-comunistă când se îndrepta spre NATO şi UE. Și nu vom uita niciodată! București și Atena împărtășesc poziții apropiate în ce priveşte Politica de Coeziune a Uniunii Europene şi pentru utilizarea fondurilor europene structurale în vederea atingerii acestui scop. Grecia sprijină cu căldură finalizarea integrării în UE și în primul rând dreptul de liberă circulație și ședere. Noi rămânem un susținător constant al aderării României la spațiul Schengen. De asemenea, în virtutea întăririi stabilităţii şi dezvoltării în vecinătate, ţările noastre lucrează intens în cadrul Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP), Organizaţiei Economice a Mării Negre (OCEMN) şi  în cadrul Centrului Sud-Est European de Aplicare a Legii (SELEC).

;